_DSC6537

Forsa Gård

På Forsa Gård ägnar sig familjen Engvall åt uppfödning av KRAV-grisar. Här får grisarna beta fritt i hagen hela sommaren, och kultingarna föds i BB-avdelningen där de sedan tillbringar 10 dagar tillsammans med sin mamma innan de får följa med henne ut i gröngräset. En verksamhet som befinner sig ljusår från den grisproduktion som exempelvis bedrivs i Danmark –varifrån svenskarna köper den större delen av sin fläskkonsumtion. Här finns massor att lära för den som värdesätter en god djurhållning! På vintern går grisarna inomhus i stora halmade boxar med tillgång till altan så de kan gå ut när de vill. Gården ligger på Dalälvens strand med utsikt över de blånande bergen.

Se mer på deras hemsida

_DSC3281

Catarinas Sprätthönseri

På gården i Gussarvshyttan driver Björn Johansson Dalarnas enda produktion av KRAVägg. Catarinas Sprätthönseri är ett familjeföretag som startade 1995 med 500 hönor. Idag finns här 6000 hönor som på sommaren går ute och pickar. Varje morgon plockas ca 5700 ägg som packas i kartonger och märks. Besökare får möjlighet att packa sin egen äggkartong eller köpa ägg i gårdsbutiken med självbetjäning. Sedan 2012 driver Björn även ett gårdsslakteri för slakt av gris, lamm och vilt från närområdet.

Se mer på deras hemsida

Acr296288591942411823

Roslunds Potatis

Nirsgården i Stora Skedvi ägs av familjen Roslund sedan 1948. Aktiebolaget bildades 1996 av far och son Per-Åke och Per-Anders Roslund. Verksamheten utgörs å ena sidan av växtodlingen, där den bärande delen är potatisodling, förädling och distribution. Roslunds potatis odlas på lämpliga sandjordar längs Dalälven varav 1/3 ekologiskt. Kunder är kommuner, butiker, restauranger och hushåll. På senare år ingår även en skalnings-linje där potatisen vacuumförpackas för storhushåll. Under augusti månad erbjuds försäljning av färskpotatis, upptagning, fältvandring, visning av lager, sortering och tvättning.

Se mer på deras hemsida

IMG_1446

Brödleva

I Yttersätra i Stora Skedvi bakar Christer Svensson surdegsbröd som får jäsa långsamt och gräddas i vedeldad stenugn. Fina KRAV-märka råvaror och en varsam bakning ger ett godare och nyttigare bröd. Christer är känd för sina fantastiska bröd med mycket smak och lång hållbarhet. Här finns ryska, bastanta bröd med hög syra, danskt rågbröd med hela korn, ljus, franskt lantbröd på levain, kanelbullar och många andra sorter.

Brödet säljs direkt i bageriet och på diverse marknader.

Se mer på deras hemsida

_DSC6695

Visthusboden

Skedvibygden Visthusboden – en liten saluhall i Stora Skedvi.

I den gamla knäckebrödsfabriken i Stora Skedvi finns en liten saluhall med lokala delikatesser som saft, sylt, honung, bröd, lagrade ostar och mycket mer. Här finns också kött från byn samt charkprodukter som tillverkats av ekologiskt kött från traktens gårdar. Vi törs lova att både öga och gom får sitt lystmäte i denna butik på landet.

Kom ihåg kylväskan, så att du kan ta hem det du köper!

Se mer på deras hemsida